Rijst koken

Rijst koken

Hoe kook (stoom) je rijst

Equipment

  • rijstpan
  • handdoek oid
  • mespunt

Materials

  • 1 kopje rijst of 100 gr pp
  • 1,5 kopje water tot 1 vingerkootje boven rijst
  • 1 mespunt zout per kopje rijst

Instructions

  • Per persoon 1 kopje rijst + 1 voor de pan
  • Spoel de rjist in de pan tot het water helder is, als je dit niet doet kleeft de rijst meer, ook goed.
  • Doe de rijst, samen met wat zout, in een niet te grote kookpan met een dikke bodem, water er bij tot 1 vingerkootje boven de rijst
  • Breng, op niet te hoog vuur, aan de kook. Niet te hoog vuur omdat anders het water al verdampt is voordat de rijst deze heeft kunnen opnemen.
  • Als de rijst het water heeft opgenomen het vuur uit zetten, de rijst omroeren, deksel erop.
  • In deken oid wikkelen en 15-20 minuten laten staan.
  • Voor het opdienen nogmaals omroeren, het onderste boven zeg maar.

Notes

Ja maar welke rijst dan?
Als je voor lekker gaat zeker geen snelkookrijst en als het even kan ook geen rijst uit een kartonnen pakje.
Voor Indonesische gerechten en eigenlijk ennie rijstgerecht:
pandan/jasmijnrijst of basmati.
Rijst over? Gooi het niet weg maar bewaar het voor bv een nasi goreng of geef het aan de vogeltjes.